Ce inseamna backup de date si ce rol are

Share This Post

Ce inseamna backup de date si ce rol are

Foarte multe industrii din zilele noastre functioneaza pe baza principiului ca informatiile, care de care mai importante, pot circula liber fie intre utilizatori, fir intre dispozitivele aceluiasi utilizator. Desigur, cu atata libertate pe mana, se pune foarte des problema securitatii informatiilor

 

Ce te faci, in general, daca ai pierdut datele? De pilda, le-ai salvat pe un hard extern si ai scapat hardul pe jos si nu mai porneste. Pentru astfel de situatii, este necesar un backup de date. Desigur, daca asta se aplica la persoanele fizice, nici nu mai vorbim despre companii. Afla ce este un backup de date, de ce este important si, mai ales, cum sa-l faci. Iti vindem un pont: vei avea nevoie de solutii IT si solutii cloud

 

Ce inseamna backup de date si ce rol are

Ce este backup-ul?

De ce este important backup-ul?

Eviti riscul generat de evenimentele neplacute

Asiguri integritatea documentelor

Unde sunt stocate informatiile?

Dispozitive folosite zilnic

Servicii de hosting/cloud

Cum faci un backup?

Ce tip de backup iti doresti

Unde stochezi datele

Cat de des este indicat sa faci backup la date?

 

Ce este backup-ul? 

 

Inainte de a afla totul despre backup, trebuie sa clarificam la ce se refera de fapt termenul. Pe scurt, o solutie de backup este o metoda de stocare a datelor, in general, pe termen lung. Daca ne referim la datele unei organizatii, solutia de backup va fi folosita pentru toate informatiile necesare, informatii care trebuie accesate foarte rapid in cazul unei urgente. De asta este si indicat sa recurgi la servicii IT de nadejde. Daca vrei ca protectia sa fie pe masura, apeleaza si la solutii de securitate IT.  

 

Trebuie sa mentionam si faptul ca un sistem de backup va stoca datele independent de celelalte dispozite folosite in cadrul companiei, deci va ramane o solutie viabila chiar si daca te confrunti cu un eveniment neplacut care a compromis toate celelalte device-uri. 

 

Atentie mare, o confuzie des intalnita se face intre conceptul de backup si cel de mutare a datelor. In cadrul unui backup, datele nu sunt pur si simplu mutate dintr-un loc in altul, ci sunt copiate si depozitate, cu masuri de siguranta sporite, pe un mediu de stocare diferit fata de cel din care au fost extrase. Daca vorbim despre volume de date cu adevarat impresionante, se poate folosi un sistem de backup si pentru a arhiva aceste informatii. De exemplu, ai putea face un Google Drive backup, iar datele tale vor ajunge in Cloud. Afla mai multe despre Cloud Computing ca sa te lamuresti despre ce vorbim! 

 

Desigur, poti face inclusiv backup la telefon. In acest context, ce inseamna backup la mesaje? Daca activezi functia de backup, toate mesajele, dar si fotografiile, videoclipurile sau alte elemente vor ajunge in cloud, de unde le poti accesa inclusiv de pe computer, prin intermediul profilului tau unic. Poti gestiona aceste setari de pe telefon si nu te incurajam sa selectezi optiunea de dezactivare backup, daca nu vrei sa pierzi diverse informatii! 

 

De ce este important un backup de date? 

 

Acum ceva ani, procesul de backup al datelor era mai degraba optional si doar companiile mari considerau ca este necesar sa-si bata capul cu asa ceva. In prezent, toate organizatiile, indiferent de marimea lor, au realizat cat de important este sa centralizezi si arhivezi un volum mare de date. Asadar, exista doua motive centrale pentru care merita sa faci asta: 

 

Eviti riscul generat de evenimentele neplacute 

 

Orice dispozitiv utilizat de orice membru din echipa ta poate la un moment dat sa se defecteze. In acest caz, toate datele, adica proiectele si sarcinile indeplinite de acel angajat, se pot pierde in eter daca n-au fost copiate in alta parte. Acelasi lucru este valabil din cauza unei erori umane, a unui dezastru natural sau a furtului echipamentului. Nu poti preveni in totalitate niciuna dintre situatiile de mai sus, in consecinta, backup-ul datelor este o alegere logica. Sa pierzi accesul la o baza de date poate fi catastrofal pentru businessul tau. 

 

Asiguri integritatea documentelor 

 

Un alt avantaj reprezentat de backup este posibilitatea de a pastra anumite date sensibile in siguranta, intr-un mediu special creat cu acest scop. Aici, vorbim despre datele personale ale angajatilor, informatii confidentiale sau chiar documente ce nu mai pot fi reconstruite. In acest sens, poti construi inclusiv o arhiva in care sa pastrezi date generate in ani de zile de munca. Pentru asta va fi preferat un spatiu de stocare pe server, nu fizic, pentru a nu te lovi de restrictii legate de spatiu. Apropo de spatiu, hai sa descoperim unde vor fi stocate datele!

 

Unde sunt stocate informatiile? 

 

Foarte bine, faci backup, dar unde poti stoca datele? In general, marile companii folosesc medii speciale pentru astfel de operatiuni, dar aceste metode nu sunt intotdeauna necesare. Practic, orice dispozitiv care este echipat cu optiunea de stocarea a datalor poate reprezenta o optiune viabila de backup. Asadar, iata diverse optiuni pe care le ai la dispozitie: 

 

Dispozitive folosite zilnic 

 

Aici, ne referim la PC, laptop, tableta sau, de ce nu, telefon. E adevarat, capacitatea acestora nu este deosebit de mare, iar accesarea datelor nu este cea mai rapida. Se recomanda in general pentru documente simple si informatii care nu sunt confidentiale. Din fericire, exista si o solutie mai eleganta. 

 

Servicii de hosting/cloud 

 

In cazul in care iti doresti o varianta sigura si care sa nu ridice probleme de spatiu, sfatul nostru ar fi sa apelezi la servicii de hosting sau cloud. Desigur, sunt contra cost, dar companiile specializate iti vor oferi servere dedicate, posibilitatea de descarcare de la distanta si functionalitate non-stop (cu exceptia perioadelor de mentenanta). 

 

Exista, totusi,si dezavantaje. Un serviciu cloud va presupune o plata recurenta, cost care va creste in functie de cantitatea de informatie pe care vrei sa o stochezi. Asadar, din ce in ce mai multe companii apeleaza la echipamente IT, de pilda un sistem de stocare sau servere. Aceste variante sunt personalizabile, cu un cost mai mare de achizitie, dar si cu o rentabilitate a investitiei mai mare. 

 

Cum faci un backup? 

Si am ajuns la partea cea mai importanta: mai exact, cum poti face un backup! In primul rand, va fi necesar sa iei mai multe aspecte in calcul: 

 

Ce tip de backup iti doresti 

 

Desi toate backup-urile au acelasi scop, nu toate sunt la fel. Asadar, vom avea de-a face cu: 

 

  • Backup complet, metoda prin care faci o copie de siguranta pentru absolut toate fisierele din companie/organizatie. De obicei, aceasta metoda se foloseste pentru prima copie de siguranta;

 

  • Backup incremental, mai exact copierea datelor atunci cand se genereaza noi fisiere sau sunt modificate. Practic, informatia noua se adauga la arhiva existenta, nu se reia intregul proces de copiere;

 

  • Backup diferential, cel in cadrul caruia se copiaza toate fisierele generate dupa backupul complet. Utilizeaza mai multe resurse, dar iti recuperezi mai repede datele, in caz de urgenta. 

 

Unde stochezi datele

 

Trebuie sa te gandesti la ce tehnologie de stocare vei selecta. Local, pe server sau in cloud? Te ocupi singur sau angajezi niste specialisti? Atentie, daca faci un backup manual va fi nevoie sa copiezi toate fisierele, dar si bazele de date intr-un mediu securizat. 

 

Cat de des este indicat sa faci backup la date?

 

Nu exista o perioada standard in functie de care este recomandat sa faci o copie de siguranta pentru fisierele importante, dar poti stabili singur un termen, in functie de fiecare categorie de date in parte. Asadar, noi te sfatuim sa faci o copie:

 

  • Zilnic, daca vorbim despre date pe care nu-ti permiti sa le pierzi, de exemplu fisiere e-mail, sistem de gestionare a clientilor, setarile de retea sau sistemul de telefonie;

 

  • Saptamanal, daca vorbim despre date importante pentru organizatia ta, dar pentru care ai consuma prea multe resurse si timp pentru un backup zilnic. Printre exemple enumeram fisierele generale, de tip media de exemplu sau datele asociate website-urilor. 

 

  • La fiecare doua saptamani, in cazul datelor importante, dar care sunt modificate periodic. De exemplu, date legate de finantele firmei sau de salarizare. 

 

Ei bine, tu cand ai facut ultima data un backup? 

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea