Securitatea informatiilor: De ce este atat de importanta?

Share This Post

Intr-o societate informationala bazata pe schimbul electronic de date, securitatea a devenit un aspect esential pentru siguranta identitatii cibernetice. Daca in lumea fizica s-a impus prezenta autoritatilor locale, regionale si nationale pentru protectia cetatenilor atat la nivel individual, cat si la nivel colectiv, lumea creata de aparitia si dezvoltarea Internetului necesita, de asemenea, o autoritate care sa previna potentialele fraude si atacuri. Dar aceasta autoritate nu consta neaparat intr-o prezenta fizica angajata sa supravegheze comportamentul cetatenilor, ci poate lua forma unei aplicatii digitale de software. Aceasta poate fi preinstalata in device-ul utilizatorului odata cu sistemul de operare sau poate fi descarcata si pusa in functiune la cererea acestuia.

Securitatea informatiilor este un termen cuprinzator care se dezvolta in acelasi timp cu inovatiile si tehnologiile puse la dispozitie pe piata larga. Dar despre ce este securitatea informatiilor si care este importanta acesteia in ziua de astazi vom discuta in randurile urmatoare.

 

 

Ce reprezinta securitatea informatiilor?

Securitatea informatiilor permite indivizilor si organizatiilor sa-si mentina in siguranta datele digitale si analogice. Astfel, securitatea informatiilor este un concept care se refera la protejarea informatiilor impotriva accesului neautorizat. Acesta este doar o ramura a unui termen umbrela cuprinzator, necesar in ziua de astazi, si anume managementul riscului informational, implicand astfel prevenirea sau reducerea posibilitatii accesului neautorizat asupra unei baze de date, utilizarea informatiilor in scopuri frauduloase, dezvaluirea, stergerea, coruptia, modificarea sau inregistrarea unor date confidentiale de o persoana sau organizatie straine.

Securitatea informatiilor acopera toate ariile care se refera la mediul cibernetic, deci implicit domeniul IT. Pentru protejarea datelor, acesta utilizeaza instrumente precum autentificarea si permisiunea de a restrictiona accesul utilizatorilor neautorizati asupra informatiilor private. Aceste masuri te vor ajuta sa previi daunele legate de furtul, modificarea sau pierderea informatiilor.

Programele destinate securitatii informatiilor sunt construite in jurul a 3 obiective: confidentialitate, integritate si disponibilitate:

  • Confidentialitatea – se refera la faptul ca informatiile nu sunt divulgate persoanelor sau entitatilor neautorizate;
  • Integritatea – se refera la mentinerea acuratetii si exhaustivitatii datelor. Acest lucru inseamna ca informatiile personale nu pot fi editate si modificate de catre o entitate neautorizata;
  • Disponibilitatea – se refera la un anumit tip de date care trebuie sa fie disponibile public fara a afecta identitatea fizica si cibernetica a persoanei sau organizatiei care pune la dispozitie setul de date.

 

 

De ce este securitatea informatiilor atat de importanta?

Securitatea informatiilor este importanta atat pentru persoanele fizice, cat si persoanele juridice. Sa luam un exemplu concret care vizeaza informatiile unei afaceri.

Informatiile si datele interne sunt importante pentru capitalul unei companii. Daca acestea sunt afectate din cauza unei securitati slabe care permite atacatorilor cibernetici sa acceseze setul de date confidentiale, atunci se va produce un efect de domino care aduce cu sine consecinte grave pentru companie, precum: deteriorarea imaginii si increderii cetatenilor in companie, divulgarea secretelor astfel incat compania sa devina vulnerabila in fata competitiei si consumatorilor si, de asemenea, afectarea planurilor si capitalului companiei.

Putem vedea ca informatiile reprezinta un element vital pentru o organizatie, la fel ca resursa umana, sediul companiei si echipamentele folosite pentru ca afacerea sa functioneze optim pe piata. Informatiile pot fi comunicate, stocate, rafinate si pot reprezenta un instrument de control pentru procesele de afaceri. Pe scurt, avem nevoie de informatii pentru majoritatea activitatilor si actiunilor pe care le intreprindem.

Prin urmare, informatiile sunt valoroase si trebuie protejate in functie de necesitati. Daca astfel de informatii sunt pierdute fie din neglijenta unei persoane responsabile de a le inregistra si stoca in siguranta, fie din cauza unui atac cibernetic puternic, atunci organizatia se va intalni cu repercursiunile amintite anterior.

 

 

Cum poti sa securizezi informatiile afacerii tale?

Avand in vedere dezvoltarea societatii informationale, autoritatile nationale au adoptat noi legi pentru a spori gradul de securitate a identitatilor cibernetice. Acestea impun ca organizatiile care furnizeaza produse si/sau servicii esentiale pentru consumatori sa-si sporeasca securitatea informatiilor. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor sa faci acest pas, pentru ca de multe ori nu stii de unde sa incepi. Iata cateva sfaturi practice care iti vor imbunatati securitatea informatiilor afacerii.

Securitatea informatiilor trebuie sa fie in stransa legatura cu managementul riscurilor al companiei

Toate activitatile de securitate trebuie sa fie interconectate cu modul in care sunt gestionate riscurile si conflictele in mediul de lucru. Astfel, riscurile legate de securitatea informatiilor trebuie tratate cu aceeasi atentie si importanta precum si celelalte riscuri pe care le-ai luat in vedere.

Asigura-te ca managementul firmei isi asuma responsabilitatea pentru protectia informatiilor

Responsabilitatea pentru securizarea informatiilor afacerii revine intotdeauna echipei de management. Avand in vedere frecventa atacurilor cibernetice si a modalitatilor inovative in care o persoana neautorizata se poate folosi de datele unei alte entitati, decizia de a investi sau nu in securitatea informatiilor inseamna ca atat organizatia, cat si conducerea acesteia isi asuma un risc financiar urias.

Este important sa instruiesti personalul de management si ceilalti angajati cu privire la importanta securitatii informatiilor.

Asigura resursele necesare pentru protectia datelor si informatiilor

Activitatea de securizare a informatiilor companiei trebuie sa se desfasoare in mod sistematic si continuu pentru a asigura un nivel adecvat de protectie. Pentru o activitate de succes in acest sens, trebuie sa te interesezi care sunt resursele necesare si sa ai incredere in capitalul uman pentru punerea in practica a acestor resurse.

Dezvolta o politica de securitate stabila

Politica si procedurile de securitate reprezinta un cadru formal care devine obligatoriu de urmat pentru personalul angajat si pentru modul in care se desfasoara activitatile in interiorul companiei. In procesul de dezvoltare a politicii de securitate, ia in considerare ce ar trebui si cum ar trebui facut astfel incat toate informatiile si datele care circula atat intern, cat si extern, sa fie protejate de eventualele furturi cibernetice sau pierderi.

Apeleaza la profesionistii in domeniul securitatii informatiilor

Daca vrei sa ai o infrastructura performanta privind securitatea informatiilor, incearca sa colaborezi cu o echipa specializata in acest domeniu. Avand in vedere importanta informatiilor pentru companie, este mai indicat sa obtii ajutor din partea profesionistilor decat sa implementezi o politica de securitate pe cont propriu.

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea