Ce este o baza de date? Tipuri, elemente si exemple

baza de date

Share This Post

Esti inca in cautarea solutiilor de business potrivite pentru afacerea ta? Pe langa solutii cloud, oferta KodingTech mai numara si alte surprize, de exemplu ajutor cu baza de date. Afla din cele ce urmeaza ce este o baza de date.

 

In afara de cateva notiuni generale despre baze de date, iti vom pune la dispozitie si exemple de tipuri si elemente importante ale acestora. 

Ce vei afla din acest articol:

  • Ce este o baza de date? Tipuri, elemente si exemple
  • Ce este o baza de date?
  • Ce este software-ul pentru baze de date?
  • Ce este sistemul de management al bazei de date?
  • Tipuri de baze de date
  • Elementele unei baze de date
  • Tabele
  • Formulare
  • Rapoarte
  • Interogari
  • Macrocomenzi
  • Modulele

 

Ce este o baza de date? 

 

Vom incepe cu definitia bazei de date, adica o colectie bine organizata de date structurate si informatii ce sunt stocate in mod electronic intr-un computer. In majoritatea cazurilor o astfel de aplicatie va fi controlata de un sistem DBSM, adica un sistem de management al bazelor de date. Toate aceste concepte, adica datele, sistemul de management si aplicatiile relevante intra sub umbrela termenului de baza de date, una dintre solutiile IT furnizate de noi. 

 

Mai simplu spus, o baza de date este un instrument folosit cu precadere pentru a colecta si organiza informatii despre persoane, produse, diverse comenzi sau orice alt tip de informatie, chiar si cifre. Pentru a putea fi prelucrate, majoritatea bazelor de date folosesc un limbaj structurat de integrare denumit SQL, limbaj ce ajuta la scrierea si interogarea datelor. Acest limbaj este utilizat de majoritatea bazelor de date relationale, desi alte limbaje noi de programare isi fac loc pe piata incet-incet. In ziua de azi, cele mai populare baze de date sunt cele in cloud si cele autonome.  

 

Ce este software-ul pentru baze de date? 

 

Pentru a intelege mai multe despre bazele de date trebuie sa intram in detalii si in ceea ce priveste software-ul folosit. Acesta va putea fi utilizat pentru a crea, a edita sau chiar pentru a intretine fisiere sau inregistrari, astfel permitand crearea facila a fisierelor si inregistrarilor. De asemenea, software-ul va gestiona stocarea, raportarea si backup-ul datelor, dar si securitatea si controlul multi-acces. In conditiile in care sustragerea datelor este un fenomen din ce in ce mai raspandit, securitatea IT este o nevoie stringenta. 

 

Ce este sistemul de management al bazei de date? 

 

Asa cum spuneam si mai sus, pentru a putea fi controlata, o baza de date necesita un sistem de management. Un DBMS va servi drept interfata intre utilizatorul final/programe/aplicatii si baza de date, permitand astfel utilizatorilor sa actualizeze si sa preia date sau chiar sa gestioneze modalitatea prin care informatiile sunt optimizate si organizate.

 

Prin intermediul unui astfel de sistem vei putea de asemenea sa monitorizezi performanta, sa faci backup si chiar sa recuperezi date. Cele mai cunoscute software-uri de baze de date sunt Microsoft Access , MySQL, FileMaker Pro, Oracle Database, dBASE si Microsoft SQL Server. 

 

Tipuri de baze de date

 

Daca tot am dezvoltat cateva concepte generale despre baze de date, n-ar strica nici sa oferim cateva exemple. Evident, exista mai multe tipuri de baze de date, fiecare fiind mai mult sau mai putin potrivita pentru afacerea ta. Nu te putem sfatui in acest sens fara sa stim exact ce nevoi ai, dar iata cum ai putea sa le intrebuintezi: 

 

  • Baze de date relationale, populare mai ales in anii ‘80, datorita organizarii lor ca un set de tabele ce prezinta coloane si randuri. Acest tip de sistem ofera inca cel mai flexibil si totodata eficient model de a accesa informatii structurate;

 

  • Baze de date orientate pe obiecte, cu informatiile reprezentate sub forma de obiecte, tipic acestei forme de programare;

 

  • Baze de date distribuite, formate din doua sau mai multe fisiere ce se afla in site-uri diferite. Acest tip de baza de date poate fi stocata pe mai multe computere, fie in retele diferite, fie aflate la aceeasi locatie fizica;

 

  • Baze de date grafice ce stocheaza datele drept entitati si relatiile dintre acestea;

 

  • Baze de date NoSQL, denumite si baze de date nerelationale, sistem ce permite gestionarea si stocarea datelor semi-structurate sau nestructurate. Acestea sunt preferate ca aplicatii web;

 

  • Baze de date OLTP, adica baze de date rapide, folosite pentru analize si destinate rularii unui numar sporit de tranzactii care sunt utilizate de mai mult de un utilizator;

 

  • Depozite de date, folosite in mod special pentru analize rapide si interogari. 

 

Desi noi am mentionat doar cele mai populare exemple de baze de date, adevarul este ca exista zeci de astfel de tipuri utilizate pentru diverse operatiuni. Cu ajutorul automatizarii si a cloudului au aparut si cateva inovatii in domeniu dupa cum urmeaza: 

 

  • Baze de date in cloud, adica o colectie de date, fie structurate sau nestructurate, ce se gasesc pe o platforma in cloud publica, privata sau hibrida. Aici distingem bazele de date traditionale si cele ca serviciu, cunoscute drept DBaaS. In cazul celei de pe urma, serviciile de mentenanta si de administrare sunt efectuate de furnizor;

 

  • Baze de date open source, cele mai cunoscute fiind cele SQL si NoSQL, sisteme ce au codul sursa de tipul open source;

 

  • Baze de date autonome, cele mai noi sisteme ce functioneaza in cloud si utilizeaza machine learning. Astfel se automatizeaza securizarea, reglarea, actualizarea, backupul, dar si alte activitati comune de management, fara aportul administratorilor;

 

  • Baze de date multi-model ce combina mai multe tipuri de modele intr-un singur sistem de tipul back-end integrat. Astfel se pot acomoda diverse tipuri de date;

 

  • Baze de date pentru documente/JSON, sisteme concepute pentru a stoca, prelua si gestiona informatii legate de documente, o modalitate mai noua si mai eficienta decat stocarea datelor pe coloane si randuri. 

 

Elementele unei baze de date 

 

Acum ca am discutat despre notiuni elementare despre bazele de date, a venit momentul sa intram in detalii si in ceea ce priveste elementele unei baze de date. Iata care sunt cele mai importante notiuni: 

 

Tabele  

 

Tabelele din bazele de date seamana destul de bine cu foile de calcul, dar diferenta principala se face atunci cand discutam despre modul in care sunt organizate datele. In cazul in care ne dorim o baza de date cat mai flexibila, de preferat este sa optam pentru organizarea in tabele, pentru a evita redundantele. Randurile unui tabel se numesc inregistrari, iar fiecare inregistrare este formata din unul sau mai multe campuri, campurile corespunzand coloanelor. 

 

Formulare 

 

Formularele sunt folosite pentru a crea o interfata de utilizator pentru a introduce si edita date. Acestea sunt preferate de majoritatea utilizatorilor pentru a vizualiza datele si datorita faptului ca ofera butoane de comanda si diverse alte controale pentru anumite operatiuni. Butoanele mai sus mentionate pot fi setate in functie de nevoi. Nu in ultimul rand, cu ajutorul unui formular poti controla si modul prin care alti utilizatori pot interactiona cu informatia dintr-o baza de date. 

 

Rapoarte 

 

Cu ajutorul rapoartelor se pot formata, rezuma si prezenta date. Acestea raspund de obicei la intrebari specifice si, daca sunt formatate corect, prezinta informatiile in cel mai simplu de inteles mod cu putinta. Acestea pot fi rulate in orice moment si reflecta datele curente. 

 

Interogari 

 

Interogarile sunt folosite pentru a efectua diverse functii, cea mai comuna fiind gasirea anumitor date din tabele si vizualizarea lor intr-o singura foaie de date. De asemenea, interogarile permit introducerea filtrelor si actualizarea informatiilor. Nu uita ca interogarile sunt de doua tipuri, adica de actiune si de selectare. 

 

Macrocomenzi 

 

Considerate un limbaj de programare ceva mai simplu, macrocomenzile pot adauga functionalitati bazei de date. Mai toate operatiunile efectuate pe baze de date pot fi automatizate prin utilizarea macrocomenzilor, fapt care duce la economisirea timpului si eficientizarea activitatii. 

 

Modulele 

 

Asemanatoare cu macrocomenzile, modulele sunt obiecte ce pot fi utilizate pentru a adauga diverse functionalitati. Acesta sunt scrise intr-un limbaj de programare numit Visual Basics for Applications. Pe scurt, un modul este o unitate de declaratii, proceduri si instructiuni stocate impreuna. Exista doua tipuri de module: de clasa sau standard. 

 

Acum ca ai aflat tot ce trebuie sa stii despre bazele de date, vei putea cere furnizorilor exact ceea ce ai nevoie. Daca inca ai dubii, nu ezita sa apelezi la specialisti! 

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea