Cum să alegi echipamentele IT pentru afacerea ta

Share This Post

Vrei sa-ti deschizi un business online sau pur si simplu ai observat ca din punct de vedere tehnologic afacerea ta a cam ramas in urma? Indiferent de situatie, iti recomandam cu caldura sa nu achizitionezi primele echipamente care-ti ies in cale, ci sa cumpanesti mai mult aceasta decizie. Si, pentru ca nu toti ne-am nascut invatati, mai ales cand vine vorba despre echipamente IT performante, it detaliem cele mai importante criterii pe care merita sa le iei in calcul! 

 

Asadar, iata ce trebuie sa faci pentru a alege echipamentele IT potrivite pentru afacerea ta:

 

Gandeste-te foarte bine care sunt nevoile afacerii tale

 

Incepe prin a lua in calcul domeniul in care activezi si tipul de operatiuni pentru care esti de fapt in cautarea solutiilor IT. In cadrul acestui pas trebuie sa-ti dai seama care calitati sunt cele mai importante pentru tine. In general trebuie sa te gandesti la pret, experienta utilizatorilor, longevitatea echipamentului, dar si la optiunile de customer support. 

 

Pretul 

 

Speram ca ti-ai pregatit deja un buget. Daca acesta este impresionant, aspectul legat de pret nu te va interesa prea tare. Pe de alta parte, daca bugetul nu este extraordinar si totusi iti doresti echipamente de calitate, trebuie sa depui ceva efort pentru cercetarea pietei. N-ar strica nici sa apelezi la consultanta IT in acest punct. 

 

Experienta utilizatorilor

 

Ia in calcul utilizatorul final, fie ca ne referim la angajati/colegi sau chiar clienti. Asadar trebuie sa faci un profil al persoanei care va folosi echipamentul. Afla cat de prietene sunt persoanele respective cu tehnologia, cat de deschisi sunt catre training si cat de complexa isi doresc sa fie interfata. Nu in ultimul rand, acelasi echipament va fi potrivit pentru toate departamentele sau ai nevoie de solutii separate? 

 

Longevitate

 

Vrei un echipament pe care sa-l folosesti cateva luni sau cativa ani? Vei lucra cu el pana se strica sau pana cand este depasit de noile aparitii de pe piata? Cu cat un echipament este mai longeviv, cu atat vei cheltui mai putini bani pe reparatii sau inlocuiri. De asemenea, cat de important este pentru tine sa ai cel mai bun (si mai nou) echipament de pe piata?

 

Customer support

 

Aspectul legat de customer support este si el relevant deoarece in functie de el iti poti alege furnizorul. Multi antreprenori nu doresc sa se ocupe ei personal de mentenanta echipamentului si aleg sa colaboreze cu furnizori care sa le gestioneze bazele de date sau care sa asigure securitatea informatiilor. Desigur, aceste tipuri de servicii costa extra, dar vei dormi mai bine noaptea stiind ca se ocupa profesionistii de echipamentele tale. 

 

Alege cu grija furnizorul 

 

Vorbeam mai sus despre furnizorii de echipamente IT. Noi iti recomandam sa-ti pui urmatoarele intrebari: 

 

  • Iti vinde echipamentul care este potrivit pentru afacerea ta sau echipamentul pe care-l are pe stoc si de care vrea sa scape?
  • Iti explica de ce si cum vei folosi echipamentul respectiv?
  • Iti ofera training si asistenta tehnica, mai ales in perioada de acomodare?
  • Care este reputatia de pe piata a furnizorului?
  • Ce include lista de servicii aditionale pe care ti le pune la dispozitie? 
  • Care este raportul calitate-pret al echipamentelor comercializate de el? 
  • Cat de rapida este livrarea? 

 

Daca esti multumit de raspunsul la intrebarile de mai sus, cel mai probabil poti cumpara de la furnizorul respectiv. In ideea in care vei mai colabora cu el pe viitor, asigura-te si ca valorile firmei lui se aliniaza cu ale tale! 

 

Compara produsele intre ele 

 

Dupa ce ti-ai dat seama care sunt nevoile tale si ai ales furnizorul, mai ai doar un singur pas de parcurs, mai exact alegerea propriu zisa a echipamentelor. Te sfatuim sa iei in calcul mai ales urmatoarele aspecte: compatibilitate, securitate IT, ROI, mobilitate, mentenanță și posibilități de stocare. Iata la ce ne referim: 

 

Compatibilitate

 

Echipamentul pe care urmeaza sa-l achizitionezi pate fi folosit in tandem cu ce ai deja? Cat de dificil va fi procesul de integrare pentru noile tehnologii? Trebuie sa te asiguri ca noile echipamente nu sunt atat de moderne incat sa nu le poti interconecta cu cele mai vechi. 

 

Securitate IT

 

Gandeste-te la riscurile la care te expui. Mai multa conectivitate inseamna si riscuri mai mari in ceea ce priveste atacurile cibernetice. Asadar asigura-te ca folosesti echipamentul in conditii de siguranta si ca ti-ai luat toate masurile pentru a preveni bresele de securitate. 

 

ROI

 

ROI sau return of investement se refera la profitul pe care-l va genera investitia ta. Trebuie sa-ti dai seama daca pretul pe care-l vei plati pe anumite echipamente este justificat. Vor creste productivitatea si numarul vanzarilor daca folosesti noile echipamente IT? Daca da, cu cat? 

 

Mobilitate

 

Sunt echipamentele pe care urmeaza sa le achizitionezi pentru un tip de munca hibrid sau work from home? Daca nu te adaptezi la nevoile angajatilor, risti sa ai echipamente, dar sa nu aiba cine sa le foloseasca. In functie de specificul afacerii investeste si in echipamente usor de luat acasa sau in deplasari in scop de afaceri. 

 

Posibilitati de stocare

 

Spatiul de stocare afecteaza atat volumul de date pe care le poti pastra pe un dispozitiv, dar si cat de repede va functiona echipamentul respectiv. Daca afacerea ta se extinde iti recomandam sa arunci o privire pe solutiile bazate pe cloud

 

Daca te-ai gandit la toate aspectele de mai sus nu prea ai cum sa dai gres. In cazul in care ai si alte intrebari, iti stam la dispozitie. Ne poti scrie in sectiunea de contact!

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea