Cloud computing: Ce este și ce beneficii aduc serviciile in cloud?

Cloud computing

Share This Post

Lumea afacerilor beneficiaza de serviciile cloud de cativa ani, dar, asta nu inseamna ca toti stiu ce presupune mai exact acest sistem. Solutia este populara, e adevarat, dar, cati dintre cei care o folosesc o pot si explica? Anticipand raspunsul, ne-am hotarat sa explicam ce este cloud computingul si ce beneficii are folosirea sa. In cazul in care vrei sa te familiarizezi si mai mult cu acest concept, afla totul despre cloud

 

Ce este cloud computing? 

Denumirea de cloud a aparut gratie primilor ingineri de retea care au ilustrat conceptul de conectare a mai multor dispozitive cu ajutorul unui… norisor. 

Asa cum, probabil, ai descoperit in articolul mentionat in introducere, cloudul reprezinta, practic, un set de servere interconectate ce pot stoca si prelucra date, dar, pot si rula programe sau pot  face analize. Avantajele cloudului sunt enorma putere de calcul oferita si viteza de transfer aproape instantanee. 

Luand in considerare cele de mai sus, prin cloud computing intelegem un mod de prelucrare a datelor obtinut prin inchirierea componentelor IT, in loc de achizitionarea acestora. Cloud computingul este recomandabil sa faca parte din arsenalul de servicii IT  al oricarei companii care se respecta si care doreste o putere mare de calcul, spatiu imens de stocare a datelor, servicii de analiza si diverse alte servicii asigurate de inteligenta artificiala. Si da, cloud computingul poate asigura si securitatea IT prin diverse metode de protejare a informatiei. 

 

Care sunt elementele de baza ale cloud computingului? 

Cloud computingul are la baza un centru de date, oferit de un furnizor, servicii de gestionarea a infrastructurii IT a clientului si responsabilitatea furnizorului de a dezvolta noi functionalitati si capabilitati pentru a fi mereu la zi cu ultimele tendinte din domeniu. Astfel cloudul se poate mentine agil, flexibil si, cel mai important, scalabil. 

 

Cate tipuri de cloud computing exista? 

In functie de proprietarul dispozitivelor, modul in care resursele si serviciile sunt puse la dispozitie, dar, si utilizate, exista patru tipuri de cloud: 

  • Cloud privat, in cazul caruia reteaua interna, resursele disponibile si aparatura este detinuta de o organizatie. Infrastructura este deservita fie de un departament intern, fie de catre un furnizor extern. Organizatia are libertatea de a crea si instala servicii noi si nu va partaja cloudul cu alti utilizatori. Acest tip de cloud ofera cel mai ridicat nivel de securitate si control. 
  • Cloud public, in cazul caruia toata infrastructura de calcul este situata la sediul furnizorului de cloud, iar serviciile sunt furnizate clientului prin intermediul internetului. Clientul nu are nevoie de propriul departament de IT, dar, poate adauga foarte repede mai multi utilizatori sau mai multa putere de calcul, in functie de nevoi. Solutia este scalabila, plata flexibila, in functie de consum, iar furnizorul are, de obicei, mai multe entitati gazduite; 
  • Cloud hibrid, adica o combinatie dintre cele doua mai sus mentionate. De obicei, clientul va gazdui aplicatiile esentiale pe propriile servere, crescand, astfel, controlul si securitatea, iar aplicatiile secundare pot fi stocate in locatia furnizorului; 
  • Multi-cloud, adica, utilizarea simultana a doua clouduri publice, de la furnizori diferiti, intr-o singura infrastructura. Astfel, poti avea parte de combinatii intre diverse solutii Cloud. 

 

Cloud computing

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/black-and-gray-mining-rig-1148820/

Cate feluri de servicii cloud computing exista? 

La momentul actual, exista patru modele de servicii de cloud computing in functie de impartirea serviciilor intre furnizor si utilizator, deci, de produsul final pus la dispozitia celui din urma: 

  • On premise, solutie ce presupune propriul centru de date, model in care proprietarul va administra intregul sistem. Vei avea, astfel, parte de control excelent si implementare rapida, dar, costuri mari de timp si bani pentru deservire; 
  • Infrastructure-as-a-Service, adica aparatura este detinuta de furnizorul de servicii, utilizatorul avand acces la resurse si la serviciile cloud partajate. Nu vei avea nevoie de propria camera de servere fizice, infrastructura fiind online. Tu, in calitate de abonat, trebuie doar sa instalezi, configurezi si securizezi software-ul. 
  • Platform-as-a-Service, caz in care furnizorul va fi responsabil de operarea retelei sau a serverelor si de stocarea memoriei. Utilizatorul are acces la un mediu dedicat pentru crearea si implementarea de aplicatii si nu are nevoie de cunostinte de administrare a sistemului, deoarece furnizorul va intretine si va investi in infrastructura de baza.
     
  • Software-as-a-Service se refera, practic, la software in cloud, un instrument gata configurat ce este oferit retelei publice pe baza de abonament. Tu, ca utilizator, nu trebuie sa intretii sau sa deservesti acest instrument deoarece ai parte de o solutie completa, administrata de furnizor. Vei accesa aplicatiile prin internet si vei plati pe masura ce le utilizezi. 

 

Printre cele mai cunoscute platforme de servicii cloud oferite de noi se numara Microsoft 365 si Microsoft Azure

Beneficii ale serviciilor cloud computing

Daca ai aflat deja totul despre Microsoft Azure, probabil, stii cate avantaje iti pot aduce serviciile de cloud computing. In caz contrar, iata ce beneficii iti ofera utilizarea serviciilor de cloud computing:

  • Stocarea fisierelor pe un cloud drive, proces ce presupune atat securitate sporita, cat si acces lejer la materiale prin intermediul unui browser web. Nu trebuie sa-ti mai faci griji in legatura cu pierderea datelor. 
  • Editarea concomitenta si in echipa a documentelor, orice modificari fiind salvate si vizibile instantaneu pentru toti angajatii cu acces la fisierul respectiv. Proiectele comune vor fi, astfel, mult mai usor de abordat. 
  • Comunicare imbunatatita pentru membrii echipelor tale, gratie instrumentelor incorporate. Beneficiaza de functionalitati precum chat sau platforme de videoconferinte; 
  • Hosting dedicat pentru site-uri ce asigura stabilitatea, disponibilitatea si transparenta costurilor; 
  • Posibilitatea de a crea si dezvolta propriile aplicatii si acces la servicii cloud avansate, precum modele de invatare automata, instrumente de analiza si putere de calcul sporita. 

Contacteaza-ne pentru a afla mai multe si pentru a primi o solutie utila si personalizata! 

 

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea