Top 3 echipamente IT necesare pentru un start-up

Share This Post

Fie ca esti la inceput de drum sau doresti sa asiguri continua dezvoltare a business-ului tau, investitia in echipamente IT potrivite pentru nevoile tale este absolut necesara. Daca esti eligibil pentru programul Start-Up Nation introdus de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) cu scopul de a sprijini infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, vei putea utiliza fondurile puse la dispozitie inclusiv pentru digitalizarea afacerii tale. 

 

Dacă iti doresti ca business-ul tau, aflat in primele stadii de dezvoltare, sa beneficieze de cele mai bune conditii pentru a prospera si a genera profitul dorit, ar trebui sa investesti in aceste trei echipamente IT care sunt utile pentru orice start-up. 

1. Statii de lucru 

 

Orice plan de afaceri start-up trebuie sa includa cheltuielile implicate de asigurarea statiilor de lucru necesare fiecarui angajat in parte. In primul rand, este indicat sa decizi daca sunt mai utile desktop-urile clasice, mini PC-urile sau laptopurile. 

 

In cazul angajatilor care pot lucra de acasa sau care sunt adesea pe teren, portabilitatea laptopurilor este absolut necesara. Mini PC-urile sunt o alegere adecvata in special atunci cand iti doresti un spatiu de lucru cat mai aerist, in timp ce desktop-urile clasice sunt adesea recomandate pentru angajatii care isi petrec toata ziua la birou si au nevoie de configuratii mai puternice pentru a-si desfasura activitatea. 

 

Pentru a putea beneficia de echipamente IT personalizate pentru nevoile tale, trebuie sa ai in vedere specificatii tehnice precum:

  • Tipul de procesor – trebuie sa fie suficient de puternic pentru a rula fire multiple de executie;
  • RAM-ul disponibil – numarul de GB trebuie sa fie generos mai ales daca se utilizeaza masini virtuale;
  • Solutiile de stocare a datelor – poti opta pentru hard-disk-uri clasice sau SSD-uri moderne cu o fiabilitate mai mare, capacitatile variind de la 256GB la 4TB;
  • Caracteristicile display-ului – o dimensiune generoasa, o rezolutie mai mare si un nivel de luminozitate adecvat pot asigura o utilizare mai confortabila;
  • Optiunile de networking – pentru o conexiune rapida la internet sunt necesare porturi Ethernet GbE si/sau un adaptor de retea wireless Wi-Fi 6/6E pentru latopuri;
  • Solutiile de securitate la nivelul hardware-ului – configuratiile moderne includ si anumite protectii implementate in hardware, precum criptarea unei partitii cu ajutorul unui cip TPM sau firmware-ul rezistent la manipulare. Acestea vin in completarea celorlalte masuri de securitate IT implementate. 

 

2. Solutii pentru stocarea datelor

 

O parte din fondurile pentru digitalizare, private sau obtinute ca urmare a unei finantari start-up pentru care business-ul tau este eligibil, ar trebui sa fie dedicata alegerii unei modalitati de stocare a datelor manipulate in fiecare zi. Poti avea in vedere atat solutii cloud, cat si locale. 

 

Un server local este un echipament IT dedicat stocarii datelor cu o configuratie asemanatoare unui PC, dar cu hard-disk-uri multiple concepute pentru scrieri si citiri numeroase. Acestea pot fi accesate de orice calculator aflat in reteaua interna. Un astfel de sistem este de regula scalabil si poate fi securizat in multiple moduri, dar necesita o  investitie initiala semnificativa pentru achizitionarea hardware-ului potrivit. Totodata, va fi necesar sa asiguri constant mentenanta IT. 

 

Solutiile cloud sunt o varianta mai moderna care implica stocarea datelor la distanta, utilizand serviciile puse la dispozitie de furnizori specializati. Poti personaliza in orice moment numarul de GB de stocare in cloud necesari, deci vei plati numai pentru ceea ce folosesti si nu va trebui sa te preocupi de mentenanta sau imbunatatirea sistemului. Prin urmare, beneficiile unei solutii cloud sunt multiple. Trebuie mentionat ca fisierele nu vor fi stocate pe statiile de lucru fizice, motiv pentru care va fi intotdeauna necesara o conexiune la internet pentru a le accesa. 

 

In ambele cazuri, pentru a putea respecta legile care guverneaza protectia datelor cu caracter personal si a te proteja de atacuri cibernetice, este importanta implementarea unor masuri de securitate IT avansate – de la antivirusi la metode de autentificare complexe si criptari. 

3. Echipamente de retea 

 

Pentru a putea conecta cu usurinta toate calculatoarele, imprimantele, serverele si alte dispozitive utilizate, infrastructura IT construita trebuie sa includa si toate echipamentele de retea necesare. Numarul si tipul lor variaza in functie de dimensiunile, structura si nevoile de acces la date ale business-ului tau. 

 

Principalele produse IT necesare sunt:

  • Routere si switch-uri – aceste echipamente de retea mediaza accesul la internet a tuturor dispozitivelor utilizate. Sunt posibile atat conexiunile prin cablu, cat si cele wireless. Pentru un nivel avansat de securitate, poti opta pentru routere care dispun de un firewall integrat sau poti crea retele virtuale locale (VLANs). Astfel de solutii contribuie la evitarea atacurilor de tip DDoS si ransomware;
  • Patch panel – acest echipament IT este necesar in special pentru un start-up cu o infrastructura mai complexa si realizeaza managementul cablurilor in camera tehnica. Pentru a asigura conexiunea la internet necesara, trebuie conectat la un switch sau router. 

 

Interconectarea acestor echipamente si asigurarea unei comunicatii optime intre ele se realizeaza atat cu cabluri Ethernet de calitate superioara, cat si cu patch-uri de fibra optica in cazul switch-urilor si routerelor.

 

Daca doresti sa asiguri succesul unui start-up pe care l-ai infiintat recent, aceste trei categorii de echipamente IT sunt esentiale. Alegerea si personalizarea specificatiilor tehnice poate fi un proces plin de provocari, motiv pentru care este important sa apelezi la sfatul specialistilor. Astfel, vei putea maximiza beneficiile surselor de finantare start-up de care dispui. 

 

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea