Puterea lui “Cum ti se pare ?”

Share This Post

Tocmai am revenit de la un excelent training de project management in IT. Inca nu ne-am dezmeticit. Am invatat o gramada de lucruri noi si am descoperit ca aplicam deja unele reguli din curs fara sa stim ca au fost definite de cineva inaintea noastra.
Mai sunt multe ponturi pe care le vom internaliza dupa inca doua-trei proiecte. Pana atunci, cateva notite luate intre exercitiile de la curs.

1. In IT, una din formulele succesului este Succes=Calitate x Acceptare (timp). Este vorba de calitatea produsului livrat la client si de nivelul de acceptare a produsului, care depinde de timp. Mai pe romaneste? Trainerul nostru Marian Stirbescu ne-a dat exemplul unui Audi Q7. Aproape nimeni nu pune la indoiala calitatea acestui mini-autobuz premium, dar din diverse motive sunt destul de multi cei care nu si-a dori o asemenea masina. Daca ar primi-o gratis, probabil ar vinde-o pentru a-si cumpara autoturismul la care visau cu adevarat. De ce este acceptarea o functie de timp ? Ne mai maturizam, ne mai schimbam, mai vrem si altceva dupa niste ani. Poate incepe chiar sa ne placa produsul. Dar morala formulei este ca nu ajunge ca un “deliverable” sa fie de calitate. El trebuie sa fie si usor acceptat de client la momentul livrarii.

2. In cat timp ajung membrii unui grup nou sa colaboreze si sa devina o echipa? Experienta spune ca daca ei lucreaza non stop la acelasi proiect, indiferent cat de mult se cearta sau se urasc la inceput, vor colabora dupa doar patru zile. Explicatia: cand exista un interes comun, o preocupare unica urmarita constant, neintelegerile se estompeaza mai repede. Este un proces psihologic firesc. Reversul? Daca oamenii din echipa se ocupa de proiect putin cate putin, poate o ora sau 30 de minute pe zi, intre alte preocupari, va dura 40 de zile pana cand vor incepe sa lase ego-ul deoparte si sa se ajute reciproc.

3. Puterea lui “Cum ti se pare ?” este uriasa. Cere feedback de la cat mai multi oameni din echipa clientului, char daca nu sunt direct implicati. Dupa aceea, cand barfesc in lift sau la cafenea despre “ce se mai intampla prin firma”, vor vorbi pozitiv sau cel putin neutru despre proiect, pentru simplul fapt ca recent i-ai implicat, fara sa stie, printr-un banal “Cum ti se pare proiectul X ?” Ca sa-l parafrazez pe Marian, nu e mai  bine sa vina feedback-ul lor la noi decat sa se stinga, la tigara, in luptele interne de corporatie ?

Ce parere ai?

More To Explore

KodingTech

Importanta serviciilor IT externalizate

Activitatea de la birou a devenit tot mai dependenta de buna funcționare a componentelor IT. Fie ca vorbim de soluții standard precum laptop-uri sau stații