Dell Power Edge VRTX: Ciocanul lui Thor

Share This Post

Koding Review

Este mic, greu si  puternic, iar in mainile potrivite poate face multe. Producatorul sau l-a numit VRTX. Este o prescurtare de la vertex,  care  in matematica inseamna punctul de intersectie a unor linii. Sau, in astronomie, este punctul catre care se indreapta mai multe stele. Dell descrie solutia PowerEdge VRTX ca fiind o intersectie intre servere, stocare, networking si  management. Totul intr-o singura carcasa optimizata pentru companii mici si medii. Dar, atentie: nu orice fel de companii.

Am lucrat hands-on cu un VRTX in pregatirea unei demonstratii de produse. Ocazie cu care am urcat device-ul pana la sediul nostru aflat la etajul trei al unei cochete cladiri fara lift. Prima impresie: este greu, desi are dimensiunile unui tower PC putin mai mare. Este atat de greu incat a trebuit sa il demontam. Am transportat hard-diskurile separat, iar doi barbati in putere (sustin ei) au tras de carcasa pana au adus-o in luminoasa noastra mansarda. Aici a inceput partea frumoasa a lucrurilor.

Am descoperit ca avem in fata un server solid, compact, care ofera o infinitate de posibile configurari cu accesorii si componente usor de schimbat. Designul sobru si elegant il face simplu de integrat in orice tip de companie. La prima vedere nici nu-si dezvaluie capabilitatile ascunse sub carcasa, mai ales ca zgomotul pe care-l face este de nivel “office”.  Configuratia sistemului de racire permite functionarea in conditii de birou, chiar si cu aerul conditionat oprit in afara orelor de lucru. De asemenea, alimentarea este adaptata surselor uzuale de curent electric, de 110 sau 220 de volti.

Am implementat pe VRTX infrastructura unui ipotetic serviciu secret specializat in blocarea atacurilor financiare internationale. “Clientul” provenea din scenariul demonstratiei despre care am scris in articolul anterior. Am aflat cu aceasta ocazie ca PowerEdge VRTX ofera o experienta de implementare relativ intuitiva. Procesul de instalare este destul de fluent pentru o solutie blade center. Serverul este usor de customizat, iar interfata, desi nu tocmai ergonomica, ne-a permis sa facem deployment pentru o solutie de tip Hyper-V Cluster in doar doua zile.

Pentru cine este recomandat

Regula esentelor tari pastrate in recipiente mici se aplica si aici. Clientul cel mai potrivit pentru VRTX este o companie mica sau medie, cu 25 pana la 100 de angajati care au nevoie de putere mare de calcul. Se califica firmele cu angajati de inalta productivitate, precum cele de inginerie, servicii juridice, dezvoltare de software, care pun pret pe mentinerea infrastructurii core in reteaua locala. Un profil secundar este cel al start-up-urilor finantate care vor sa creasca foarte rapid folosind o infrastructura de tip private cloud.
Cel mai puternic argument pentru alegerea unui VRTX  este o combinatie de factori care il transforma intr-un pachet de forta concentrata: ocupa putin spatiu, este puternic si relativ silentios, usor de instalat si folosit.
Solutia NU este recomandata companiilor care au un datacenter si peste 100 angajati si care n-au nevoie de putere mare de calcul. De asemenea, firmele foarte mari sau foarte mici, precum si cele mijlocii cu o productivitate sub medie ar trebui sa se indrepte catre o solutie mai “blanda” din punctul de vedere al puterii de calcul  si pretului.

Care cerinte ale clientilor ne fac sa recomandam un VRTX?

“Vreau puterea de calcul a unui datacenter dar nu am spatiu.”

“Am nevoie de 3-4 servere si storage central, eventual si networking.”

“Am cateva servere zgomotoase intr-un spatiu din sediul central. Vreau altceva.”

“Am nevoie de putere fara sa ocup o camera intreaga. Mi-o permit.”

Ceea ce ne aduce la (poate) singurul punct nefavorabil: PowerEdge VRTX este relativ scump, pentru ca ofera capabilitati similare unui datacenter. De fapt, despre asta este vorba: cu banii pentru un VRTX aproape ca va puteti implementa un datacenter… daca aveti spatiu suficient, care costa si el.

Concluzie

PowerEdge VRTX este o solutie clasica de hardware (networking, servere, storage) pusa intr-un pachet compact si puternic. Este un cloud privat intr-o singura cutie.

SPECIFICATII 

Conversatia despre VRTX si private cloud este deschisa in comentarii sau la hello@koding.ro. Ne gasiti si pe Facebook sau LinkedIn.

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea