Ce sunt OneDrive si SharePoint si cum le poti folosi pentru business-ul tau?

Share This Post

Evolutia modului in care decurg afacerile, normalizarea fenomenului de digitalizare si mai ales noul sistem de munca hibrid, atat de la domiciliu, cat si de la birou, au dus inevitabil la cresterea importantei bazelor de date, dar si a solutiilor cloud. Unele dintre cele mai populare sunt si OneDrive sau/si SharePoint. 

 

Dar ce sunt acestea si cum le poti folosi pentru afacerea ta? Afla din cele ce urmeaza! 

 

Ce este OneDrive?

 

Microsoft One Drive este un serviciu de cloud computing oferit de Microsoft, folosit pentru a avea acces la toate fisierele la care lucrezi dintr-un singur punct. Cu ajutorul lui iti poti stoca si proteja fisierele, le poti partaja cu alte persoane si vei avea acces la ele pe toate dispozitivele, de oriunde, atata timp cat exista o conexiune la internet. OneDrive este folosit in general pentru munca sau pentru scoala si vei avea nevoie de un cont pentru a-l accesa. Face parte din suita Microsoft 365

 

Ce este SharePoint?

 

Microsoft SharePoint este de obicei folosit de organizatii in procesul de creare a bazelor de date comune. Va fi folosit drept loc sigur pentru stocarea, organizarea si partajarea informatiilor accesibile de pe majoritatea dispozitivelor. Pentru a-l accesa ai nevoie doar de un browser web. Este tot un serviciu cloud, gazduit de Microsoft si este potrivit pentru companii de toate dimensiunile. 

 

Desigur, exista si alte tehnologii disponibile in gama SharePoint, de exemplu SharPoint Server, SharePoint Designer 2013 sau sincronizare cu OneDrive. 

 

Care este diferenta dintre SharePoint si OneDrive? 

 

Desi ambele sunt solutii cloud, exista totusi cateva diferente notabile intre ele. Pentru a le intelege cat mai bine putem incepe de la o intrabare simpla: unde salvez fisierele la care lucrez, in OneDrive sau in SharePoint? 

 

Depinde de situatie: daca lucrezi singur la un fisier, cel mai bine va fi sa-l salvezi in OneDrive, daca lucrezi deja ca parte a unei echipe, recomandat va fi sa salvezi fisierele in SharePoint, mai exact in locul comun in care lucreaza toata echipa. 

 

Practic OneDrive face parte din SharePoint. Daca OneDrive iti ofera acces la toate fisierele de la locul de munca, aici incluzand si fisierele pe care le vor partaja alte persoane cu tine, SharePoint este mecanismul prin care este gestionata partajarea fisierelor. Astfel, pe masura ce un document OneDrive isi sporeste importanta si trebuie analizat si de celelalte persoane din echipa, acesta poate fi mutat in SharePoint pentru a facilita colaborarea membrilor din echipa respectiva. 

 

Cum pot fi folosite OneDrive si SharePoint in tandem pentru afacerea ta? 

 

Un aspect deosebit de important al infrastructurii IT din compania ta are legatura si cu felul in care tehnologia ajuta oamenii sa colaboreze. In conditiile in care membrii echipelor sunt raspanditi pe tot globul si lucreaza in intervale orare diferite, vei avea nevoie de instrumente de colaborare, de tipul OneDrive, SharePoint, dar si un canal de comunicare pe care sa-l poata folosi angajatii. 

 

In momentul in care creezi o echipa si un grup de Office 365, se va crea automat si un SharePoint pentru echipa respectiva. Documentele la care toata lumea trebuie sa aiba acces vor fi incarcate in acest punct comun. Pe masura ce angajatii lucreaza la fisiere personale in OneDrive, acestia le pot partaja cu colegii sau le pot pune la comun in SharePoint atunci cand sunt gata sa le partajeze cu toata echipa. 

 

SharePoint iti va permite sa gestionezi permisiunile de editare si access pentru toate documentele, inclusiv in ceea ce priveste accesul permis utilizatorilor externi. OneDrive iti vine in ajutor atunci cand documentele trebuie accesate independent si sunt in curs de desfasurare sau de partajare cu alti utilizatori. 

 

Foloseste cele doua functionalitati impreuna pentru a asigura un mediu de lucru cat mai eficient pentru angajati! 

More To Explore

KodingTech

Importanta serviciilor IT externalizate

Activitatea de la birou a devenit tot mai dependenta de buna funcționare a componentelor IT. Fie ca vorbim de soluții standard precum laptop-uri sau stații

Uncategorized

Microsoft Copilot Studio

Știm deja ca soluțiile de tip AI (inteligenta artificială) încep sa fie tot mai prezente in viata de zi cu zi, dar si in activitățile