SaaS vs PaaS vs IaaS: care sunt diferențele si care sunt beneficiile Microsoft Azure?

Share This Post

Probabil cel mai important moment din viata oricarei afaceri este cel in care te hotarasti ca trebuie sa eficientizezi operatiunile si incepi sa apelezi la solutii digitale. Unul dintre componentele care nu poate lipsi din aceasta transformare este, evident, si serviciul cloud. Dar cum il alegi? 

 

In cele ce urmeaza iti vom prezenta cele trei solutii cloud la care poti recurge in acest moment, mai exact: SaaS, PaaS si IaaS. Cu ajutorul informatiilor din randurile urmatoare vei putea decide care solutie IT este potrivita pentru businessul tau si cum o poti folosi. 

 

Ce reprezinta fiecare solutie?

 

Iata ce trebuie sa stii despre fiecare varianta de cloud computing

 

SaaS

 

In cazul variantei Software as a Serice platesti doar pentru solutii software gata de utilizare, pe baza unui abonament si nu mai trebuie sa-ti faci griji in legatura cu echipamentele care asigura aceasta solutie. Nu gestionezi si nu intretii infrastructura IT, software-ul de baza sau platformele pe care vei opera. Pur si simplu te bucuri de servicii. Furnizorul se ocupa de mentenanta si de ultimele update-uri, iar tu te poti concentra pe activitatile tale de zi cu zi. Serviciile sunt accesate prin Internet si sunt gazduite central, pe un server la distanta. 

 

PaaS

 

Platform as a Service presupune servicii care intereseaza mai degraba dezvoltatorii de aplicatii. In loc sa le creezi singur la sediul tau, poti folosi serviciile de cloud pentru a putea configura produsele la care lucrezi. Mai exact, furnizorul iti pune la dispozitie o serie de instrumente la care vei avea acces, pentru dezvoltare, testare si implementare de aplicatii si tu platesti pentru acces la aceasta platforma. Tu gestionezi aplicatiile si bazele de date, iar furnizorul se ocupa de infrastructura si mentenanta platformei pe care ti-o pune la dispozitie. 

 

IaaS

 

Ultima varianta este repezentata de IaaS sau infrastructure as a service, mai exact o solutie care are grija de infrasturctura IT in locul tau. Astfel economisesti nu doar timp, ci si costurile aferente unui departament IT. Cu ajutorul acestui serviciu toate datele companiei pot fi mutate in Cloud, la fel ca aplicatiile si sistemul de operare. Practic, toata activitatea companiei poate fi mutata cu usurinta in cloud-ul administrat de un furnizor. Evident, asta inseamna ca vei beneficia de software-ul si hardware-ul folosit de acesta. Nu mai este nevoie sa achizitionezi echipamente suplimentare, deoarece beneficiezi de resurse de calcul, sisteme de stocare si retele direct prin Internet. 

 

Fiecare familie de servicii din Azure

 

 

Azure SaaS? 

 

Azure oferă o gamă largă de aplicații SaaS, inclusiv aplicații de productivitate, cum ar fi Microsoft 365, precum și aplicații specializate, cum ar fi Dynamics 365. Utilizarea Azure ca servicii SaaS permite companiilor să evite costurile și complexitatea gestionării propriilor infrastructuri și aplicații, deoarece Azure se ocupă de aceste aspecte. Serviciile sunt scalabile si flexibile, permițând companiilor să își ajusteze nevoile de utilizare în funcție de cerințe, fără a fi nevoie să investească în hardware și software suplimentare.

Solutiile sunt ușor de utilizat și de implementat, permițând utilizatorilor să își înceapă activitatea rapid, fără a fi nevoie de o experiență tehnică avansată.

Aplicatiile securizate și îndeplinesc cele mai înalte standarde de conformitate, oferind astfel companiilor un mediu sigur și de încredere pentru stocarea și gestionarea datelor lor.

 

 

Azure PaaS

 

Azure ofera servicii PaaS (Platform as a Service).  Oferă un mediu scalabil și flexibil pentru dezvoltarea, testarea, implementarea și gestionarea aplicațiilor.

Azure oferă o gamă largă de servicii pentru dezvoltarea aplicațiilor, inclusiv servicii de baze de date, servicii de calcul, servicii de stocare și servicii de rețea. Serviciile de baze de date Azure oferă opțiuni avansate pentru gestionarea datelor, inclusiv suport pentru baze de date relaționale și NoSQL, precum și opțiuni de redundanță geografică și criptare.

Azure permite dezvoltatorilor să se concentreze asupra dezvoltării aplicațiilor, fără a fi nevoie să se preocupe de gestionarea infrastructurii fizice.

Serviciul Azure App Service oferă un mediu complet de dezvoltare și implementare pentru aplicațiile web, mobil și API, care permite dezvoltatorilor să creeze rapid aplicații și să le implementeze în cloud.

Serviciile PaaS suntcompatibile cu o gamă largă de limbaje de programare și framework-uri, inclusiv .NET, Java, Node.js, PHP, Python și Ruby, ceea ce face posibilă dezvoltarea aplicațiilor în limbajul preferat al dezvoltatorului.

 

Azure IaaS

Azure ofera servicii IaaS permite utilizatorilor să creeze și să gestioneze mașini virtuale în cloud, oferindu-le astfel control total asupra configurației și securității acestora. Serviciile de stocare a datelor Azure oferă opțiuni avansate pentru protejarea și gestionarea datelor utilizatorilor, inclusiv redundanța geografică și criptarea datelor. Mai mult, serviciul Azure Virtual Network permite utilizatorilor să creeze și să gestioneze rețele virtuale în cloud, inclusiv să configureze gateway-uri VPN pentru a conecta rețelele locale cu rețelele virtuale din cloud.

Serivicle IaaS din Azure oferă o serie de instrumente pentru a ajuta la monitorizarea și optimizarea performanței mașinilor virtuale, inclusiv instrumente de gestionare a costurilor și de optimizare a resurselor. De asemenea compatibilitatea cu o gamă largă de sisteme de operare, inclusiv Windows Server, Linux și FreeBSD, ceea ce face posibilă migrarea ușoară a aplicațiilor existente în cloud.

 

Pentru a putea alege intre cele trei variante poti recurge si la consultanta IT!

 

Azure oferă soluții care să ajute pe tot procesul de dezvoltare al unei aplicații – de la scrierea, la găzduirea și la monitorizarea ei. Pentru procesul de creare a unei aplicații, Azure DevOps gestionează task-urile esențiale – găzduirea codului, project management, rularea de teste și crearea de livrabile. Soluțiile Azure pentru PaaS, Azure App Service, îți oferă siguranța că aplicația ta va avea disponibilitate maximă pentru clienții tăi, iar Azure Log Analytics îți oferă o perspectivă de ansamblu asupra tuturor operațiunilor petrecute în aplicație. Toate aceste servicii sunt, bineînțeles, gestionate doar de persoanele din companie care ar trebui să aibă acces la ele, grație sistemului de roluri din Azure Active Directory.

 

Cum faci alegerea finala? 

 

Adevarul este ca fiecare model de serviciu ofera functionalitati specifice si singurul care poate lua o decizie informata esti chiar tu, din moment ce-ti cunosti cel mai bine compania si-ti intelegi nevoile de business. Asadar, daca ai nevoie de optiuni de stocare sau resurse de calcul, o platforma pentru aplicatii sau control asupra infrastructurii, exista o solutie IT pentru fiecare. 

 

In curand vom avea de-a face din ce in ce mai mult cu XaaS sau Everything as a Service, adica servicii care iti asigura indeplinirea tuturor nevoilor digitale. Intre timp, vei fi nevoit sa alegi una sau mai multe dintre variantele de mai sus. 

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea