fbpx

Șuții high-tech

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ai un card bancar contactless în portofel ? Atunci ar trebui să fii pe fază dacă vezi pe cineva cu un POS wireless pornit în mână, într-un loc aglomerat. hoti de carduri contactless in autobuzFotografia a fost făcută în metroul moscovit de Oleg Gorobets, un angajat al Kaspersky Lab. Gorobets a publicat imaginea pe Facebook, cu comentariul: “Încă un motiv pentru a ține cardurile contactless într-un loc sigur, preferabil ecranat”.
Site-ul rusesc Tjournal.ru a preluat subiectul, avertizând că este posibil ca persoana din imagine să fi fost surprinsă în timp ce fura bani de la pasagerii care au carduri contactless. Desigur, poate că bărbatul era doar un curier care a luat metroul pentru o cursă rapidă, dar este evident că terminalul wireless este pornit, deci poate încasa bani (până la 100 de RON în România sau 20 Euro în străinătate) prin simpla apropiere de un card aflat într-un portofel. Un argument în favoarea suspectului este că POS-ul era la vedere – un hoț l-ar ascunde.
Un oficial bancar a declarat pentru publicația rusă că sustragerea banilor de pe card poate fi într-adevăr simplă, dar retragerea lor de la bancă este mai dificilă, pentru că orice terminal POS este administrat de o companie, o persoană juridică, deci autorul fraudei este ușor depistat.
Pe de altă parte, returnarea banilor poate fi mai complicată pentru că anumite contracte bancare stipulează că orice tranzacție făcută fără introducerea unui PIN are loc pe răspunderea deținătorului cardului. Până una alta, cea mai sigură protecție este folosirea unui portofel ecranat, asa numitul RFID-Blocking Wallet. Există pe piață modele high-end, low-end și tutoriale DIY, iar cel mai simplu și ieftin e ăsta:  portofel anti RFID

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore