Ce trebuie să știi despre noul cel mai puternic supercomputer din lume

Share This Post

Probabil știi deja că a fost construit și pus în funcțiune în China, unde se află primele două cele mai puternice supercomputere. Cel mai nou se numește Sunway TaihuLight și a sărit direct pe locul 1 în Top500.org.
Iată ce ar trebui să știi despre el:

  1. Este de 5 ori mai rapid decât cel mai puternic computer american, aflat pe locul trei.
  2. Pentru Sunway TaihuLight chinezii au folosit un procesor nou, 100% chinezesc, de care nimeni nu știa, asemănător ca logică cu IBM Cell și stackat în stilul Xeon Phi, ceea ce este impresionant. Până acum toate supercomputerele chinezești se bazau pe tehnologia americană: IBM, AMD, Intel sau Nvidia, cum este cazul lui Tianhe-2, fostul prim loc modial timp de 3 ani.

    Pentru cine nu știa, Xeon Phi este ultimul exemplu de ingeniozitate și lene de la Intel. Mai exact vorbim despre o placă PCI-Express cu un cluster de 64-72 de core-uri de Intel Pentium 1 (da, acel procesor de 100 de MHz din laboratoarele de liceu ale anilor 90) overclockat la 1.2-1.45 GHz si cu HyperThreding x4 activat.

  3. Procesorul chinezesc din Sunway TaihuLight este un RISC pe 64 de biți și vine cu 260 Core-uri la 1.45GHz.
  4. În 2001, China nu avea nici un computer în Top500, iar azi are 167 față de americani care au 165. Luând în calcul și tendința din piață, unde companiile chinezești cumpără cam tot ce prind de vânzare, coroborat cu investiții de infrastructură uriașe, cum sunt aceste supercomputere de exemplu, este destul de clar că se așteaptă să se întâmple ceva în viitorul apropiat și apasă pe accelerație cât pot acum.
  5. Cursa este în plină desfășurare. Președintele Obama a semnat în 2015 pentru începerea construcției primului computer exascale, adica 1000 de petaflops (țineți cont că primul din listă are doar 93 de petaflops). Lăudabil, dar cu tehnologia actuală cam imposibil, pentru că ar necesita un consum imens de electricitate. Mai exact, dacă SUA merge pe o arhitectură similară cu cea a chinezilor de la Tianhe-2, care consumă aproximativ 18MW pentru 33 de peta, un exabyte în putere de procesare ar consuma doar în curent aproximativ 550 MW pe oră! Ca să ne dam seama de impact, un reactor al unei centrale atomice generează aproximativ 10-15 MW pe oră.

DESPRE PETAFLOPS:

In computing, FLOPS or flops (an acronym for floating-point operations per second) is a measure of computer performance, useful in fields of scientific calculations that make heavy use of floating-point calculations. For such cases it is a more accurate measure than the generic instructions per second.
(Sursa: Wikipedia)

Iată și topul 10 al supercomputerelor. De observat că în același club de elită se mai află Japonia, Elveția, Germania și Arabia Saudită.   Topul supercomputerelor tabel rank site system
(Sursa: Top500.org)

More To Explore

KodingTech

Importanta serviciilor IT externalizate

Activitatea de la birou a devenit tot mai dependenta de buna funcționare a componentelor IT. Fie ca vorbim de soluții standard precum laptop-uri sau stații