Un atac ransomware îți cere să infectezi alte două persoane ca să primești cheia de decriptare

Atacurile ransomware devin tot mai creative.
O nouă versiune de malware care îți criptează datele din calculator, luându-le astfel “ostatice”, oferă o cheie gratuită de decriptare dacă la rândul tau infecteazi alți doi sau mai mulți utilizatori de internet, drept plată a recompensei.
Codul se numește Popcorn Time și a fost decsoperit de analiștii de securitate de la MalwareHunterTeam.
Pentru a fi eligibile, victimele trebuie să trimită alți doi utilizatori către linkuri generate în acest scop.
Sau, dacă preferă, pot plăti un Bitcoin (770 USD) pentru decriptare. Dacă nu aleg niciuna dintre variante, cheia de decriptare este ștearsă în șapte zile, iar datele sunt pierdute pentru totdeauna.
Există și o poveste în spatele acestei mâini care “cere” prin amenințare. Potrivit guru3d.com, creatorii Popcorn Time pretind că sunt un grup de studenți IT din Siria care își cumpără mâncare și medicamente cu banii din recompense.
Înduioșător.
Până una alta, vă reamintim vorba înțeleaptă din bătrâni: Backup-ul pe disk separat este sfânt.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

3 Responses

  1. Cred ca exista o solutie destul de simpla in cazul infectarii cu un astfel de ransomware. 2 masini virtuale si accesarea link-ului din interiorul ei. Ar trebui sa functioneze, nu?

    1. Ideea pare valabila, practic simulezi un “prieten”, care e masina ta virtuala, pe care il infectezi si obtii astfel cheia de decriptare. E de tinut minte. Merci, Andrei.

Leave a Reply