A apărut virusul informatic care trimite date radio prin stick-ul USB

Share This Post

Sau încă un articol despre cum stick-urile USB nu ne sunt de fapt prietene.
În 2013, un document publicat de fostul contractor NSA Edward Snowden arăta cum un dispozitiv USB modificat putea transmite informații din PC-uri chiar daca acestea erau fizic deconectate de la internet sau de la orice alte rețele.
ArsTechnica scrie că acum cercetatorii au mers puțin mai departe: au folosit dispozitive USB obișnuite drept emițătoare discrete care pot transmite informații din PC-uri neconectate la nicio rețea.
Este vorba de USBee, o metodă software 100% care folosește emisiile electromagnetice ale portului USB in care este înfipt un banal stick USB sau HDD extern. Calculatorul infectat trimite un flux de date către acest port, iar stick-ul infipt in el emite unde electromagnetice ce pot fi captate și decodificate de un receptor aflat în apropiere.
Soluția a fost dezvoltată de cercetători de la Universitatea Ben Gurion din Israel și funcționează pe orice dispozitiv de stocare (stick) compatibil USB 2.0. Nu funcționează insă pe anumite camere USB care nu primesc fluxuri de biți de la computerul infectat.
USBee acoperă distanțe de la 3 m când datele sunt transmie printr-un stick obișnuit de memorie, până la 8.5 m cand device-ul USB are un scurt cablu (cum ar fi un HDD extern) care acționează ca o antenă și extinde semnalul.
Și astfel un PC compromis poate transmite date sensibile chiar și atunci când nu este conectat la internet, WiFi, sau Bluetooth
Iată o demonstrație de laborator:

Deci ce au in comun un bucatar slăbănog si un stick USB ? Nu trebuie să ai încredere în niciunul dintre ei.
Află de aici mai multe despre soluțiile de securitate a datelor.

More To Explore

Uncategorized

Microsoft Copilot Studio

Știm deja ca soluțiile de tip AI (inteligenta artificială) încep sa fie tot mai prezente in viata de zi cu zi, dar si in activitățile

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea