Evolutia inteligentei artificiale: istorie si oportunitati actuale sau ce au in comun cutia Pandorei, da Vinci si Koding

Share This Post

Se vehiculeaza ideea ca traim in era inteligentei artificiale, ca si cum aceasta ar fi o noutate.
Nu stiu daca pentru voi este acceasi surpriza pe care am avut-o si noi atunci cand am aflat ca radacinile acesteia se intind departe in istorie, pana in mitologia greaca. Acolo este prezentata povestea lui Hefaistos, zeul focului, al metalelor si al artizanilor, care faureste arme si armuri miraculaose, printre care obiecte ce se misca singure (asemanatoare cu ideea de roboti inteligenti). Tot el a creat si prototipul femeii perfecte, pe Pandora (si cutia ei), dar asta e o alta poveste (mai mult sau mai putin inteligenta). ?
Aristotel a inventat logica silogistica in secolul 4 BC, primul sistem formal de rationament deductiv.
In 1206 AD, un inventator arab numit Al-Jazari, creaza ceea ce este considerat a fi primul robot humanoid programabil: o barca in care se aflau 4 „muzicieni mecanici”, automate muzicale propulsate de puterea apei.
Leonardo da Vinci proiecteaza in secolul al XV-lea, robotul cavaler, un robot umanoid care functioneaza pe baza unui sistem de scripeti si cabluri si care poate replica miscari asemanatoare celor umane, de exemplu se aseaza sau isi poate ridica vizorul.
Termenul „cibernetica” este patentat in 1943, dupa ce romanul Stefan Odobleja descrie fundamentele teoretice ale ceea ce urma sa fie numita cibernetica generala.
1956 este anul in care apare termentul de inteligenta artificiala in cadrul primei conferinte dedicate acestui subiect.
Anii ’90 aduc dezvoltari impresionante in zona de inteligenta artificiala: demonstratii de machine learning, data mining, intelegere a limbajului vorbit si traducere, realitate virtuala si jocuri.
Robotul cu fata umana care exprima emotii este descris intr-o dizertatie in anii 2000, urmand ca in 2017 un astfel de robot, numit Sofia sa devina primul robot-cetatean si e capabil sa dea raspunsuri la intrebari neplanificate.
Noiembrie 2017, Koding creaza o aplicatie utilizand tehnologie Microsoft, care isi propune sa augmenteze business-urile cu inteligenta artificiala.
In viitorul (mai mult sau mai putin) indepartat exista doar businessuri care au preluat provocarea revolutiei digitale si s-au reinventat inteligent.
(Si va vine sau nu sa credeti, dar) va urma…

More To Explore

Uncategorized

Microsoft Copilot Studio

Știm deja ca soluțiile de tip AI (inteligenta artificială) încep sa fie tot mai prezente in viata de zi cu zi, dar si in activitățile

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea